2441 0 74676 | 6945465550

Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2015, έφερε την σήμανση ενεργειακής απόδοσης όπως αυτές των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, (πχ πλυντήρια,ψυγεία) σε όλα τα συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού έως 70kw.

Έτσι πλέον με την αγορά του λέβητα γνωρίζουμε και την ενεργειακή κλάση του. Οι λέβητες με τεχνολογία συμπύκνωσης κατατάσσονται σε ενεργειακή κλάση Α. Αυτό σημαίνει ότι κατά την λειτουργία τους επιτυγχάνουν υψηλό βαθμό απόδοσης και ταυτόχρονα χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. 

Πως μπορούμε όμως να εξοικονομήσουμε περισσότερο καύσιμο;

Με μικρές επεμβάσεις μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή κλάση του συστήματος από Α σε Α+. Έχουμε δύο επιλογές:

Η μια επιλογή είναι να αλλάξουμε τον κοινό θερμοστάτη χώρου με κάποιον συμβατό με τον λέβητά μας, που να υποστηρίζει την λειτουργία Open Therm (OT). Η λειτουργία Open Therm χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ θερμοστάτη χώρου και λέβητα, ώστε ο καυστήρας να λειτουργεί κοντά στην θερμοκρασία συμπύκνωσης για περισσότερο χρόνο, εξασφαλίζοντας οικονομικότερη λειτουργία. 

Η δεύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσουμε εξωτερικό αισθητήριο θερμοκρασίας και σε συνδυασμό με έναν χρονοθερμοστάτη χώρου να λειτουργήσει το σύστημα της αντιστάθμισης. 

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι λέβητες έχουν ενσωματωμένο λογισμικό αντιστάθμισης οπότε δεν θα χρειαστεί κάποιο επιπλέον κόστος, παρά μόνο σωστή παραμετροποίηση. Η αντιστάθμιση, λαμβάνοντας υπόψην την εξωτερική θερμοκρασία, προσαρμόζει την θερμοκρασία του νερού των σωμάτων αποφεύγοντας έτσι τις υψηλές θερμοκρασίες χώρου κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δυο συστήματα ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πολύ καλή παραμετροποίηση από τον τεχνικό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης.

Έτσι, μπορείτε να αναβαθμίσετε το σύστημα θέρμανσης σε υφιστάμενη εγκατάσταση ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Share This