2441 0 74676 | 6945465550

Σύμφωνα με μελέτες και περιβαλλοντικές μετρήσεις που έχουν γίνει, έχει αποδειχτεί ότι η χρήση της θέρμανσης επηρεάζει σημαντικά τον αέρα που αναπνέουμε κατά την χειμερινή περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, έγινε μαζική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου και άλλων προϊόντων σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους θέρμανσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την αύξηση της υλοτόμησης με σημαντικές επιπτώσεις για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.

Η αιθαλομίχλη αποτελείται από την συγκέντρωση πολύ μικρών σωματιδίων αιθάλης δηλαδή καπνιάς, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου. Οι συχνότερες επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να είναι άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κυρίως τα τζάκια και οι ξυλόσομπες είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση του φαινομένου κατά την περίοδο της θέρμανσης. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι σε δέκα ώρες καύσης το φυσικό αέριο εκπέμπει 0,5 γραμμάρια μικροσωματιδίων, το πετρέλαιο 5, το πέλλετ από 10 έως 45 και το τζάκι 300.

Η οικονομική κρίση είναι κάτι που μας οδηγεί στο πως να βρούμε τρόπους για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Πολλές φορές όμως το κάνουμε σε βάρος του περιβάλλοντος. Εάν συλλογιστούμε επάνω σε αυτό το φαινόμενο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην οικονομία μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει ανάταξη. Παρ´όλα αυτά στην οικολογική κρίση δεν συμβαίνει το ίδιο, διότι οι βαθιές πληγές που ανοίγουμε στο περιβάλλον δεν επουλώνονται εύκολα.

Στην μείωση τις ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούμε να συμβάλουμε όλοι. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε το λιγότερο επιβλαβές καύσιμο για την υγεία και το περιβάλλον. Να κάνουμε ορθή χρήση της θέρμανσης ώστε να μην καταναλώνουμε παραπάνω ενέργεια από αυτήν που χρειαζόμαστε και να την συντηρούμε ετησίως.

Share This